Ingen allemansrätt i skidspår

Högsta förvaltningsdomstolen har i sin dom slagit fast att det inte finns något hinder för Mora kommun att ta ut avgift för åkning i skidspåren i anslutning till Mora skidstadion. Sjukvårdslandstingsrådet i Stockholms län Birgitta Rydberg skrev i DN-Debatt i december om domen som ett hot mot allemansrätten. Men spåravgifter är inget hot mot allemansrätten. Däremot kan de vara ett hinder i folkhälsoarbetet. Om allemansrätten i preparerade skidspår har jag skrivit i tidningen Fritid och Park i Sverige. nr. 1/2013.

2 tankar på “Ingen allemansrätt i skidspår

 1. Isabella Östlund

  Jag tycker det är en bra dom! Men däremot kan kommuner om det är kommunägdmark, själva avgöra om det skall vara gratis eller ej. Ibland kanske det kan löna sig att inte ta betalt.

  Nya möjligheter öppnas till fler spår i skogarna t ex en markägare kan själv med egen skoter, göra fina spår på sina egna marker och få en liten extra inkomst (för skoteråkning ingår ju inte i allemansrätten).

  Däremot kan ju vem som helst fortfarande för egen maskin göra sina egna spår och njuta ute i naturen, vinter som sommar.
  Mer kan inte krävas av naturen, när man nyttjar allemansrätten, bara det naturliga.

  Svara
  1. Ingemar Ahlström Inläggets författare

   Hej Isabella,
   Tack för intressanta kommentarer, och ursäka att jag dröjt med svaret Jag är dålig på det här med bloggande och sociala medier. Min blogg har jag bara använt för uppdateringar som rör mitt jobb, i stället för att ändra på hemsidan. Så jag har inte varit inne på ett tag och kollat efter kommentarer. Jag har skrivit omm det här med skidspår och avgifter i Fritid & park i Sverige nr. 1 2010 (tror jag det var) under rubriken Har skidåkningen spårat u? I senast numret (1/2013) har jag en debattartikel Spåravgifter inget hot mot allemansrätten. jag skickar en pdf i separat e-post. Vet inte hur man bifogar filer i bloggsvar.

   Med vänlig hälsning
   Ingemar Ahlström

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s